Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

«όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή»

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ - SOS

Δραματικό σήμα κινδύνου για την τύχη του ιστορικού 7ου (πρώην 1ο) Δ. Σ. Χ. στην Παλιά Πόλη που οδεύει για κλείσιμο λόγω έλλειψης μαθητών, στέλνει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου και ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης.
Σε επιστολή τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς του τόπου, περιγράφουν γλαφυρότατα τα αίτια, με κυριότερο το «διωγμό» που υφίστανται οι εναπομείναντες μόνιμοι κάτοικοι, στο όνομα της απόλυτης τουριστικοποίησης της Π. Π.
Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια!
Η επιστολή τα λέει όλα! Διαβάστε την!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
&
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Με αυτό το έγγραφό μας, σας ενημερώνουμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δημοτικό σχολείο της Παλιάς πόλης (7° Δημοτικό).
Τα τελευταία χρόνια παρά τις προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Δημοτικής και Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας, το σχολείο μας συνεχίζει να φθίνει και σήμερα αν και 12θέσιο έχει περίπου 100 μαθητές με τάσεις απώλειας περίπου 20-25 μαθητών ανά έτος (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σχολικό έτος 2002-2003 το σχολείο είχε 200 μαθητές).
Το γεγονός ότι υπάρχει το δημοτικό σχολείο της Παλιάς Πόλης σήμερα οφείλεται στους αλλοδαπούς μαθητές, κυρίως αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των μαθητών του και σε μια χούφτα Έλληνες της Παλιάς Πόλης, του κάτω Κουμ Καπί και του εμπορικού κέντρου.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, κατά την επόμενη σχολική χρονιά η βιωσιμότητα του 7ου δημοτικού θα περάσει σε οριακό σημείο αφού η ελάττωση των μαθητών θα οδηγήσει στην έναρξη του έτους με περίπου 80 μαθητές εκ των οποίων τη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν οι αλλοδαποί μαθητές, γεγονός δυστυχώς, που' για λόγους που όλοι γνωρίζετε και μπορείτε – υποθέτουμε - να κατανοήσετε, δρα ανασταλτικά χρόνια τώρα στην εγγραφή Ελλήνων μαθητών.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου δημοτικού, χρόνια τώρα, έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατέψει το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές της πόλης και της περιφέρειας, έχει προσπαθήσει να τονώσει την εικόνα του σχολείου στη χανιώτικη κοινωνία, προχώρησε σε συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία ενιαίας περιφέρειας με τα άλλα δυο σχολεία του κέντρου (3°-4°), συμμετείχε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ με δικό του περίπτερο για να αποδείξει ότι τους δικούς μας μαθητές δεν τους χωρίζει τίποτα και κυρίως να αποδείξει ότι το σχολείο μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα σχολεία, ούτε εκπαιδευτικά, ούτε κοινωνικά, ώστε οι Έλληνες γονείς να αρνούνται να γράψουν τα παιδιά τους σ' αυτό. Όμως δυστυχώς η απώλεια μαθητών συνεχίζεται.. .
Φαίνεται επίσης (από τα στοιχεία του νηπιαγωγείου ότι την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει κανένας νέος Έλληνας μαθητής, κάτοικος της περιοχής της Παλιάς πόλης, του εμπορικού κέντρου και του κάτω Κούμ Καπί για την πρώτη τάξη και γι' αυτό, δυστυχώς, δεν φταίει μόνο η νοοτροπία των Ελλήνων γονιών, αλλά και ένα σύνολο προβλημάτων της περιοχής, όπως η ρύπανση, η ηχορύπανση, η έλλειψη παιδικού σταθμού, η πρόσβαση στις κατοικίες, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και άλλα που σχετίζονται με την αυξανόμενη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα η οποία μετατρέπει συνεχώς τις κατοικίες σε επαγγελματικές στέγες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές, παρόλο που έγιναν, και γίνονται ακόμα, έργα (αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις κ.α). Όπως φαίνεται όμως οι χρήσεις τους μόνο για τους κατοίκους δεν προορίζονται, αφού αυτοί συνεχίζουν να συρρικνώνονται!!
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού και ο Σύλλογος Κατοίκων της Παλιάς Πόλης, εφιστούν την προσοχή για μια ακόμη φορά στους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης αλλά και της πόλης των Χανίων για τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο της Παλιάς Πόλης το οποίο αφού απαξιώθηκε στη συνείδηση της χανιώτικης κοινωνίας εξαιτίας της έλλειψης πρωτοβουλιών, κινδυνεύει και με κλείσιμο εξαιτίας της έλλειψης μαθητών.
ΖΗΤΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς, να πάρουν άμεσα και δραστικά μέτρα για να προστατευθούν οι λίγες οικογένειες που έχουν απομείνει στις παραπάνω περιοχές, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα καταστήσουν ελκυστική την άφιξη και την παραμονή νέων κατοίκων για να μην νεκρωθούν οι περιοχές τελείως και αποτελέσουν παράδειγμα για το πως μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός όταν μια περιοχή αλλάζει βίαια χρήσεις, και πολύ περισσότερο όταν αυτή η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και όταν οι κάτοικοί της βρίσκονται υπό διωγμό! Το 7ο δημοτικό, ως το σχολείο της Παλιάς Πόλης, αποτελεί το τελευταίο προπύργιο προστασίας των κατοίκων.
Η υποβάθμιση ή το κλείσιμό του θα οδηγήσει σε αλυσιδωτή φυγή και των υπολοίπων οικογενειών που διαμένουν στις περιοχές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: